Drive 2011

Film regizat de Nicolas Winding Refn după romanul ”Drive” scris de James Sallis.

Cuvântul este: Suspans.

Personajul principal este Driver. Evident, după cum zice și porecla, e un super șofer, cascador, mecanic și, uneori, getaway driver la spargeri. Totuși, Ryan Gosling e ”iute și furios” mai mult cu miză, decât cu mușchi.

Șeful atelierului, Shannon, încearcă să pregătească o mașină de curse pentru ca el și Driver să câștige bani din asta, dar componentele costă foarte mult și au nevoie de o sumă pentru început. Mi-aș fi dorit mai mult Bryan Cranston în film, pentru că face un personaj foarte bun, în relație cu cei doi gangsteri jucați excelent de Ron Perlman și Albert Brooks.

Povestea de dragoste este prezentată atât de subtil, dar atât de intens, încât nu are nevoie de confirmări. Sentimentul pur și simplu există. Este, cum e și normal, motorul acțiunilor lui Driver de-a lungul filmului.

Gosling joacă un personaj pozitiv ne-clișeic. Tip ok, care deși face rele, e conștient de implicații și înțelegem că a avut de ales și o face pentru ”greater good”.

Drive este un film cu adevărat frumos, care, deși este destul de comercial, e făcut cu atâta gust, cu imagine, regie și montaj excelente, cum ai spune în șapte cuvinte: ”Fast and Furious meets very good filmmaking.”

A câștigat cea mai bună regie la Cannes în 2011, dar are încă multe alte premii și nominalizări.

Leave a comment