Film scris și regizat de Jim Jarmusch, un minunat geniu sătul de cuvântul ”independent” ca referire la filmele lui, pe care nu le dorește dublate în alte limbi.

Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska și John Hurt.

Actorie superbă, peruci făcute din păr de om, yak și capră ca să pară mai sălbatici și o imagine de poveste fantastică. Este cel mai frumos și artistic film cu vampiri pe care l-am văzut eu. Cuvântul ”vampir” nu apare în film, iar ei doar se hrănesc cu sânge și umblă noaptea, vampirismul fiind prezent doar în treacăt, ca să putem privi lumea din afară prin experiența acestor milenari (Eve și Marlowe) și seculari (Adam) care ne blamează de superficialitate, indolență și incultură. Ei le spun tinerilor de azi ”zombi”.

John Hurt îl joacă pe Christopher Marlowe, dramaturgul și poetul englez din secolul XVI. Numele personajelor principale, Adam Și Eva, nu au legătură cu personajele biblice, ci cu ”Jurnalul lui Adam și al Evei” de Mark Twain. Jarmusch a povestit că și-a dat seama abia la filmări, deci era mult prea târziu.

Sunt tot felul de glumițe smart: Adam se duce să procure sânge deghizat în doctor și pe eticheta din pieptul lui scrie Dr. Faust, iar doctorul real de la spital este Dr. Watson; Eve a inventat ”Blood Popsicle”, înghețata din sânge.

Jarmusch voia să filmeze pe peliculă, dar a trebuit să se ”mulțumească” cu Arri Alexa din cauza bugetului. A trebuit să folosească lumină slabă și obiective speciale pentru a obține imaginea dorită.

Only Lovers Left Alive este un film cult. Apar cărți importante, instrumente cu istorie, muzică celebră, iar Adam are un perete cu portrete ale oamenilor care, de-a lungul istoriei, au schimbat lumea. Un perete mic, ca un shrine al științei și artei dedicat evoluției omenirii: Einstein, Kafka, Bunuel, Tesla, Baudelaire, Bach etc. O mână de oameni în mii de ani, asta ne arată Jarmusch că este evoluția.

Premii și nominalizări.

Leave a comment